DEVOJKA KOJA JE SKAKALA KROZ VREME

Jasutaka Cucui

Sniženo!

690.00 RSD 880.00 RSD

Dodaj u listu želja
Podeli

  Pred vama je jedna od najpoznatijih i najčitanijih Cucuijevih knjiga, kako u Japanu, njegovoj rodnoj zemlji, tako i u svetu. Devojka koja je skakala kroz vreme, priča je o petnaestogodišnjoj učenici, Kazuko, koja sasvim slučajno otkriva da ima sposobnost da skače u prošlost ili u budućnost. Tragajući za razotkрivanjem identiteta mistične ličnosti, za koju veruje da joj je podarila ove paranormalne sposobnosti, ona mora da prevaziđe granice vremena i prostora, i preispita šta su snovi, a šta stvarnost.

  Po ovoj knjizi snimljeno je nekoliko televizijskih serija, igrani film, urađen je manga strip, kao i čuvena anima koju je potpisao proslavljeni Mamoru Hosoda.

  Knjiga sadrži i novelu Tvar od koje su noćne more sačinjene

  * * *
  Najlepša stvar u vezi sa Cucuijem je način na koji se, gotovo spontano stapaju prošlost i fantazija.
  Filip Henšer, Dejli telegraf.

   

  Jasutaka Cucui, rođen 24. septembra 1934. godine u Osaki, je japanski romanopisac, autor naučne fantastike i glumac. Njegov roman Grupa Jumenokizaka osvojio je „Tanizakijevu nagradu” 1987. godine. Osvojio je i nagradu „Izumi Kioka” 1981. godine, i nagradu „Kavabata Jasunari” 1989. godine. Njegov rad je poznat po tamnom humoru i satiričnom sadržaju. Često je sahranjivao japanske tabue kao što su invaliditet i Tenno sistem i kao rezultat svega toga bio je žrtva velikih kritika. Njegovi radovi okarakterisani su kao osnova za Japansku postmodernu nauč-nu fantastiku.
  Jedan od prvih romana Cucuija, Devojka koja je skakala kroz vreme (1967), adaptiran je u film, TV seriju, mangu i animu. Još jedan roman, Paprika (1993), adaptiran je u animirani film režisera Satoši Kona 2006. Mnoga druga dela, uključujući roman Detektiv Milioner u četvоrotomnom delu, ekranizovana su na japanskoj televiziji. Pored brojnih romana i filmskih i TV uspeha, Jasutaka Cucui objavio je i na desetine zbirki kratkih priča.

  1 recenzija za DEVOJKA KOJA JE SKAKALA KROZ VREME

  1. Valahiru

   Ovo je za mene bio prvi roman japanskog pisca. Veliki sam ljubitelj filmova, animiranih filmova i naravno anima.

   Dok sam čitao ovaj kratak roman, zaista sam imao taj osećaj koji imam dok gledam anime. Stil pisca nije poetičan, ni specijalan. Možda je original drugačiji, jer je ovde prevod radjen sa engleskog. Svakako, solidno je i ovako. Moja pažnja bila je usmerena na devojčicu Kazuko, njena dva prijatelja i sve što im se dogodilo. Autor je savršeno uklapao i mešao prošlost, sadašnjost i budućnost. Nema opisa japanske kulture i okoline, ali autor to nadoknadjuje radnjom.
   Kazuko je petnaestogodišnja učenica koja iznenada shvata da može da skače kroz vreme. U početku zbunjena, ne shvata o čemu se radi. Da li je prethodni dan bio samo san? Kako je moguće da se sve ponovi, potpuno isto? Kazuko se bori da shvati šta se dešava i kako je dobila novu sposobnost. Dok traga za mističnom osobom koja joj je podarila tu sposobnost, Kazuko mora da preispita šta je zapravo realnost, a šta su snovi. Kraj je emotivan i tužan, zbog ljubavne priče koju tada otkrivamo, a za koju je u ovom vremenu kasno. Može se reći da roman teži i YA žanru, ali mi to nije predstavljalo problem.

   ? Knjiga sadrži i novelu „Tvar od koje su noćne more sačinjene“. Ova kratka novela uči nas o strahovima i kako da ih savladamo. Svaki strah koji imamo, svaka noćna mora… sve je tu sa razlogom. Možda smo zaboravili? Možda ne želimo da se setimo?
   Autor nas uči da se suočimo sa strahom i pomognemo drugima da se suoče sa sopstvenim strahovima. Ova novela ostavila je slabiji utisak od prve, ali sam svakako zadovoljan knjigom kao celinom.

   Za kraj, ostavljam vam svoju preporuku za knjigu. Verujem da se nećete pokajati. Osećate li miris lavande u vazduhu? Vidite li senku u sobi gde ste trenutno? ?

  Dodaj recenziju

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.