GUSARSKE HRONIKE I i II

Kapetan Čarls Džonson

Sniženo!

850.00 RSD 1,210.00 RSD

Dodaj u listu želja
Podeli
Kategorija
Tag

  Godine 1724. pojavila se knjiga pod naslovom Opšta istorija pohara i ubistava najozloglašenijih gusara. Autor je bio izvesni kapetan Čarls Džonson. Po objavljivanju, ovo delo odmah je steklo popularnost, i to toliku da je u toku sledeće dve godine odštampano još dva izdanja.

  Od 1726, pa sve do početka XX veka, nije bilo novog izdanja na engleskom jeziku. Ovu zapostavljenost je tim teže razumeti kada se prisetimo da su gotovo sve priče o gusarima, napisane za zabavu kako starih tako i mladih, nadahnute Džonsonovom čuvenom istorijom.

  Šta je autor imao na umu kada je napisao ovu knjigu? Slobodan sam da ustvrdim da ga nije nadahnjivala želja da samo uzbudi ili zapanji čitaoce anegdotama o krvavim delima i „jezivim ubistvima“, već jedino namera da da jasan, činjenični prikaz stanja stvari koje je za putnike početkom XVIII veka predstavljalo istinsku opasnost. Istovremeno, kao što i sam kaže u svom predgovoru, cilj mu je bio i da пomogne poštenim moreplovcima da razumeju zakoнe raznih država u pogledu onoga što pod određemim izuzetnim uslovima smeju ili ne smeju činiti na moru.

  Danas, kada se bezbedno putuje okeanima, kada parobrodi kreću i stižu u unapred utvrđen sat, teško je shvatiti kolike su bile opasnosti koje su vrebale putnike u tim pustolovnim vremenima.

  Autor

  Kapetan Čarls Džonson

  Broj strana

  312

  Format

  13,5 x 20

  Povez

  meki

  Komentari

  Još nema komentara.

  Budite prvi koji će napisati komentar za “GUSARSKE HRONIKE I i II”

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *