JAPANSKE NARODNE PRIPOVETKE

Priredila, prevela, predgovor napisala Danijela Vasić

Sniženo!

925.00 RSD 1,320.00 RSD

Dodaj u listu želja
Podeli
Kategorija
Tagovi,

   Knjiga Japanske narodne pripovetkeNihon no mukašibanaši, koju je prevela, priredila i napisala Danijela Vasić, objedinjuje uzornu folklorističku i književnoistorijsku monografiju, sačinjenu po najvišim naučnim uzusima, s izborom od četrdeset jedne priče izuzetne lepote, prevedene s izvornika i opremljene komentarima i napomenama. Time je ova knjiga upućena širokom krugu potencijalnih čitalaca.
  Onima koji se interesuju za Japan (a takvih je sve više) – ona nudi slojevito i uzbudljivo svedočanstvo o kulturi čiji su koreni, sa stanovišta zapadne civililizacije, gotovo nepojmljivo drevni. Pa tako, recimo, sakupljanje narodnih pripovedaka i interesovanje za njih datira još iz perioda drevne književnosti (6–8. vek), a već u 17. veku, u Edo periodu (kada u kulturno najrazvijenijim zemaljama zapadne civili- zacije tek počinju da se javljaju začeci književnosti za decu), postoje „akahon (’crvene knjige’; slikovnice za decu, nazvane tako zbog boje korica)” – slikovnice čiji se siže zasniva na narodnoj priči…
  Onima koji se bave usmenom književnošću, ova studija nudi dragocen uvid u nastajanje, žanrove, zapisivanje i izučavanje usmenih pripovedaka u Japanu i otvara mogućnost da se u širokom komparativnom kontekstu sagleda nacionalna usmena književnost.
  Najzad, svima koji vole lepu reč ponuđen je izbor uzbudljivih, živopisnih, privlačnih priča, u kojima je, zahvaljujući prevodilačkom majstorstvu Danijele Vasić, sačuvan jednostavan i uzbudljiv ritam usmenog pripovedanja, zajedno sa onomatopejama koje i u prevodu čuvaju prizvuk autentičnosti, poput zveketa dukata koji u bajci Deda Cvetko / Hanasaka điđii usledi mešenju moći kolača: „isprva su to zaista bili moći kolači, pa se zato i čuo zvuk pravljenja moći kolača: pe-tan-petan, ali se pred kraj, rekoše, ko zna zašto začulo: ćirin.”

  Autor

  Mukašibanaši

  Broj strana

  262

  Format

  16 x 23

  Povez

  meki

  Komentari

  Još nema komentara.

  Budite prvi koji će napisati komentar za “JAPANSKE NARODNE PRIPOVETKE”

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *