OBLAK CVETOVA

Macuo Bašo

Sniženo!

460.00 RSD 660.00 RSD

Dodaj u listu želja
Podeli
Kategorija
Tagovi,

  Pred čitaocem je zbirka izabranih haiku pesama japanskog pesnika Macuo Bašoa (1644–1694). U njoj je osamdeset i jedna pesma velikog majstora, koje je Hiroši Jamasaki Vukelić svrstao u četiri godišnja doba, s Novom godinom kao posebnim delom, onako kako se to obično radi u Japanu prilikom sastavljanja zbirke haiku pesama. On je izabrao i preveo s japanskog po dvadeset pesama za proleće, leto, jesen i zimu i jednu za Novu godinu. U okviru svakog godišnjeg doba, pesme je poređao hronološki, kako bi mogao da se prati razvoj Bašoovog stvaralaštva.

  Knjiga Oblak cvetova, dragocena je ne samo zbog izvrsnih prevoda, već i zbog komentara koje je Hiroši Jamasaki Vukelić, kao veliki znalac, sastavio za svaku pesmu.
  Naslov zbirke prvi je stih pesme koju je Bašo napisao 1687, u svojoj kolibi u predgrađu japanske prestonice, odakle je pogledom mogao da obuhvati veličanstven krov budističkog hrama u Asakusi. Ueno je još jedno mesto čuveno po trešnji i budističkom hramu, zadužbini šogunata. Efektno su korišćena dva toponima, imena svakom Japancu dobro poznatih svetilišta i izletišta.

  Autor

  Macuo Bašo

  Broj strana

  119

  Format

  13 x 20

  Povez

  meki

  Komentari

  Još nema komentara.

  Budite prvi koji će napisati komentar za “OBLAK CVETOVA”

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *