PAKAO I DRUGE PRIČE

Rjunosuke Akutagava

Sniženo!

580.00 RSD 825.00 RSD

Dodaj u listu želja
Podeli
Kategorija
Tagovi,

  Rjunosuke Akutagava (1892–1927) jedan je od najznačajnijih japanskih pisaca. Rođen je u Tokiju i ceo svoj život proveo je u glavnom gradu Japana. Još u njegovom detinjstvu majka mu je duševno obolela, te je dečaka usvojio i othranio ujak Akutagava Mićijaki, čije je prezime Rjunosuke i nosio.

  Pripovetku „Pakao“ („Jigokuhen“, 1918) Akutagava je napisao upravo u tom duhu − u pozadini stare priče leži brižljivo osmišljena psihološka studija. U žiži je važno pitanje, na koje je nemoguće dati konačan odgovor: da li se za stvaranje savršenog umetničkog dela, kao neophodan preduslov obavezno mora javiti umetnikova opsesija svojim radom i stavljanje umetnosti ispred ljudskosti i ispred života, kako sopstvenog, tako i života svojih najbližih. Mračna atmosfera, tajanstvenost i stravične scene u jednoj od najčuvenijih Akutagavinih pripovedaka, na čitaoca ostavljaju snažan utisak.

  Pripovetka „Rašomon” („Rashomon”, 1915) četvrta je Akutagavina objavljena pripovetka, kojom je obezbedio svoje mesto u književnim krugovima. Smatra se temeljom Akutagavinog stvaralaštva iz prve razvojne faze jer predstavlja prototip njegovih kasnijih pripovedaka sa istorijskim motivima. Sâm pisac je bio tako zadovoljan ovim ostvarenjem, da je svojoj prvoj zbirci od četrnaest pripovedaka dao naslov Rašomon. Glavni junak je siromašni sluga, koji obuzet gnevom i egoizmom zaboravlja na pravdoljubivost i postaje ono čega se ranije duboko gnušao. U ovoj pripoveci javlja se problem odnosa dobra i zla, koji u čoveku postoje istovremeno kao dve međusobno neodvojive strane ljudske duše.

  I pripovetka „U čestaru” („Jabu no naka”, 1922) zasniva se na motivima iz zbirke Konđaku monogatari. Kada je objavljena u časopisu Nova struja (Shincho), kritičari su se našli jedinstveni u oceni da naročito u njoj do izražaja dolazi odstupanje od originalne fabule i piščeva stvaralačka kreativnost. U priči je jedan događaj, viđen očima više ljudi, prikazan sa različitih aspekata. Nepodudarnosti različitih iskaza nagoveštavaju složenost i zamršenost ljudskih misli i emocija. Na osnovu motiva iz pripovetke „U čestaru ”, ali i prethodne priče „Rašomon”, nastao je film Rašomon, čuvenog japanskog režisera Akire Kurosave.

  Autor

  Rjunosuke Akutagava

  Broj strana

  198

  Format

  13 x 20

  Povez

  meki

  Komentari

  Još nema komentara.

  Budite prvi koji će napisati komentar za “PAKAO I DRUGE PRIČE”

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *