PROFESOR I NJEGOVA DOMAĆICA

Joko Ogava

Sniženo!

540.00 RSD 770.00 RSD

Dodaj u listu želja
Podeli

  Joko Ogava, jedna od najpoznatijih japanskih književnica, napisala je potresno lepu knjigu o porodici, pamćenju i matematici.

  On je izvanredan profesor matematike s neobičnim problemom — posle teške ozlede glave njegovo pamćenje svedeno je na samo osamdeset minuta. Ona je majka desetogodišnjeg dečaka i spretna domaćica koja pazi na Profesora. Svakoga jutra, Profesor i njegova domaćica iznova se upoznaju; među njima se rađa neobičan i divan odnos. Iako mu sećanje ne traje dugo (njegov mozak je poput trake koja se svakih osamdeset minuta briše), Profesor i dalje živo pamti skladne jednačine iz prošlosti. A brojevi, u svom jasnom poretku, domaćici i njenom sinu otkrivaju skroviti lirski svet. Profesor ume da poveže najjednostavniju veličinu, kao što je veličina domaćičine cipele, sa univerzumom i na taj način tešnje i dublje povezuje njihove živote, iako mu pamćenje polako nestaje. Profesor i njegova domaćica knjiga je o čarobnoj priči o značenju života u sadašnjem vremenu i o neobičnim jednačina koje su kadre da stvore porodicu…

  Joko Ogava jedna je od najcenjenijih savremenih japanskih književnica. Rođena je 1962. godine u Okajami i do sada je objavila preko dvadeset romana i nekoliko knjiga priča. Dobitnica je svih prestižnih književnih nagrada u Japanu, između ostalog, ponela je Akutagavinu nagradu za Dnevnik trudnoće, čuvenu Nagradu Jomijuri za knjigu Profesor i njegova domaćica, kao i Tanizakijevu nagradu za knjigu Minin marš. Dobitnica je i Nagrade Širli Džekson za svoju prvu knjigu prevedenu na engleski jezik Bazen, tri novele. Prema tri njena romana snimljeni su filmovi u Japanu i Francuskoj. U Ogavinim romanima protagonisti su uglavnom žene. U njihove živote čitalac biva uvučen pronicljivim spisateljičinim opisima onoga što one, najčešće kao u iskrivljenom ogledalu, primećuju i osećaju, ili odbijaju da vide. Piše jednostavno i mirno. Na površini sve izgleda spokojno. Ali njeno umeće leži u tome što joj polazi za rukom da nas obuzme i povede ka onome što je izvan očekivanog. Pored njenog najtiražnijeg romana Profesor i njegova domaćica, izdvajaju se i sledeća Ogavina dela: Dnevnik trudnoće, Bazen, Hotel Ajris, Treći prst, Minin marš i najnovija zbirka priča pod naslovom Osveta.

  Autor

  Joko Ogava

  Broj strana

  182

  Format

  13,5 x 20

  Povez

  meki

  Komentari

  Još nema komentara.

  Budite prvi koji će napisati komentar za “PROFESOR I NJEGOVA DOMAĆICA”

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *