SVETKOVINA

Huan Hose Areola

Sniženo!

690.00 RSD 880.00 RSD

Dodaj u listu želja
Podeli
Kategorija

  Prevod sa španskog BOJANA KOVAČEVIĆ PETROVIĆ
  F 13.5x20cm; 174 str.

  Huan Hose Areola, jedan od najznačajnijih pisaca kratke proze, romanom Svetkovina (La Feria, 1963) obogatio je meksičku književnost za izvanredno štivo fragmentarne strukture. U formi kratkih tekstova ili replika, koji predstavljaju sećanja iz detinjstva i autentične uspomene na događaje koje je autor pročitao, video ili čuo, događaji su poređani na prvi pogled nasumično, da bi do kraja knjige dobili impresivnu formu.
  Areolina bogata i nesvakidašnja proza odiše meksičkom zemljom i njenim narodom, ali i magičnim realizmom tog podneblja, dočaranog kroz plejadu živopisnih i autentičnih likova. Radnja je zasnovana na pripremi proslave u čast sveca zaštitnika gradića Sapotlan u državi Halisko, kroz koju autor vodi čitaoca putem 288 fragmenata različite dužine, od jedne reči do nekoliko stranica. Roman bez protagoniste zamišljen je kao neprestani tok dijaloga i monologa, napisan različitim stilovima i registrima, uz obilje meksikanizama.
  Za ovdašnjeg čitaoca, Svetkovina predstavlja osoben susret sa meksičkom kulturom, tradicijom, nasleđem, mentalitetom i identitetom.
  Za ovaj roman, Areola je dobio prestižnu nagradu „Havijer Viljaurutija”.

  Huan Hose Areola (1918–2001). Samouki meksički pisac, tokom života je imao dvadesetak različitih zanimanja: bio je knjigovezac, prodavac, trgovački putnik, glumac, profesor književnosti… Počeo je da piše već sa deset godina. Zahvaljujući francuskoj stipendiji, 1945. godine odlazi u Pariz da uči glumu, a po povratku u Meksiko radi kao glumac, korektor, novinar. Pisao je isključivo prozne forme, najviše kratke priče, za koje su ga smatrali majstorom; neke od njih imaju srodnosti s basnama, neke s kratkim srednjovekovnim formama, a u posebnu grupu mogu se izdvojiti pripovetke o strahovima, morama, postupcima koji nisu motivisani racionalnim razlozima. Tematika većine Areolinih dela, iako u osnovi potiče iz meksičke stvarnosti, ima mnogo srodnosti s fantastičnom književnošću. Pored izvanrednih zbirki priča Varia invención (Razni pronalasci, 1949), Confabulario (Knjiga spletaka, 1952), i Bestiario (Bestijarijum, 1972), posebno mesto u Areolinom opusu zauzima nesvakidašnji roman La Feria (Svetkovina, 1963). Dobitnik je nagrade „Havijer Viljaurutija” (1963), Nacionalne nagrade za književnost i jezik (1979) i Međunarodne nagrade „Huan Rulfo” (1992).

  Komentari

  Još nema komentara.

  Budite prvi koji će napisati komentar za “SVETKOVINA”

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.