TAMNA VODA – Kođi Suzuki

Sniženo!

850.00 RSD 1,100.00 RSD

Dodaj u listu želja
Podeli

  Prevodioci: MIRKO BIŽIĆ, DINA HRECAK

  Tamna voda je jedno od najpoznatijih dela K. Suzukija, nagrađivanog japanskog pisca horora, fantastike i naučne-fantastike, čuvenog po romanu-trilogiji Krug, po kom su snimljeni filmovi i serije u Japanu, a kasnije i u Americi. Po jednoj od priča iz ove knjige, takođe je snimljen film, nazvan po naslovu ove zbirke − Tamna voda.
  Ova knjiga sastoji se od sedam povezanih priča, a sve istražuju ukleta i misteriozna svojstva vode. Priče obrađuju različita okruženja, od urbanih prostora u blizini Tokijskog zaliva, preko izolovanih ostrva i udaljenih podvodnih pećina, do bezgraničnog okeana. Za protagoniste u ovim pričama, bilo da su na kopnu ili na moru, voda predstavlja izolaciju i zarobljenost, često ih fizički odsecajući od sigurnosti. Štaviše, voda funkcioniše kao prolaz od prošlosti do sadašnjosti, noseći predmete ili sećanja iz njihovog života, natrag na površinu, često sa zastrašujućim posledicama…

  Kođi Suzuki (1957), jedan je od najznačajnijih i najuticajnijih svetskih pisaca horora i naučne-fantastike. Njegova dela prevedena su na preko dvadeset jezika. Suzuki je posredstvom svojih književnih ostvarenja popularizovao autentične motive iz japanskog folklora. Čuvena trilogija Krug, po kojoj su snimljeni filmovi (kao i mange, anime i video-igrice) u Japanu i Americi,  doživela je veliki uspeh. Po jednoj od priča iz njegove istoimene zbirke pripovedaka Mračna voda, snimljen је 2005, kultni film koji je ostavio dubok utisak na zapadnjačku publiku.

  Godine 1990. osvojio je nagradu za najbolji naučnofantastični roman za delo Raj, zatim 1996. godine nagradu za mlade pisce „Jošikava Eiđi” za Spiralu, drugi deo čuvene trilogije Krug. Iste godine nominovan je za prestižnu Naoki nagradu za zbirku horor priča Mračna voda. Ova zbirka je imala toliki odjek da je nominovana čak i za nagradu Izumi Kjoka. Nekoliko godina kasnije, Suzuki je primio nagradu i za naučnofantastični roman Omča. Što se inostranih nagrada tiče, 2012. nominovan je za nagradu Širli Džekson za roman Ivica iz 2008.

  Komentari

  Još nema komentara.

  Budite prvi koji će napisati komentar za “TAMNA VODA – Kođi Suzuki”

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.