10 razloga zašto treba da čitate

bookstore

Mi volimo knjige! Zar ne? Ovde ćete pronaći deset razloga zašto je čitanje toliko važno.

1. Mentalna stimulacija

Studije su pokazale da održavanje mentalnog stimulisanja može usporiti napredak (ili možda čak sprečiti) Alchajmerovu bolest i demenciju, jer održavanje vašeg mozga aktivnim i angažovanim sprečava ga da izgubi snagu.

Kao i svakom drugom mišiću u telu, i mozak zahteva vežbanje da bi bio jak i zdrav. Pravljenje zagonetki i igranje igara poput šaha takođe je korisno za kognitivnu stimulaciju.

2. Smanjenje stresa

Bez obzira koliko stresa imate na poslu, u ličnim odnosima ili bezbroj drugih problema sa kojima se svakodnevno suočavate, sve to jednostavno izmakne kad se izgubite u sjajnoj priči. Dobro napisan roman može vas odvesti u druga carstva, dok će vas zanimljiv članak odvratiti i zadržati u sadašnjem trenutku, dopuštajući da se napetosti povuku i omogućava vam da se opustite.

3. Znanje

Sve što pročitate ispunjava vam glavu novim komadićima informacija i nikad ne znate kada vam to može dobro doći. Što više znanja imate, to ste bolje opremljeni za rešavanje bilo kog izazova s kojim ćete se ikada suočiti.

Pored toga, evo i malo hrane za razmišljanje: ako se ikada nađete u teškim okolnostima, imajte na umu da, iako biste mogli izgubiti sve ostalo – posao, imanje, novac, čak i zdravlje – znanje vam nikada neće oduzeti.

4. Proširenje rečnika

Ovo se odnosi na gornju temu:

Što više čitate, postajete izloženi većem broju reči i one će se neizbežno probiti u vaš svakodnevni rečnik.

Biti artikuliran i dobro govorljiv od velike je pomoći u bilo kojoj profesiji, a saznanje da sa višim osobama možete razgovarati sa samopouzdanjem može biti ogroman podsticaj vašem samopoštovanju. To bi vam čak moglo pomoći u karijeri, jer oni koji su načitani, dobro govore i upućeni su u razne teme, imaju tendenciju da brže (i češće) dobiju unapređenja od onih s manjim rečnikom i nedostatkom svesti o literaturi, naučnim otkrićima i globalnim događajima.

Čitanje knjiga je takođe od vitalnog značaja za učenje novih jezika, jer strani govornici postaju izloženi rečima koje se koriste u kontekstu, što će poboljšati njihovu tečnost u govoru i pisanju.

5. Poboljšanje pamćenja

Kada čitate knjigu, morate da se setite niza likova, njihovog porekla, ambicija, istorije i nijansi, kao i raznih tokova i podzapleta koji se provlače kroz svaku priču. To je prilično dobro zapamtiti, ali mozak je divna stvar i može se setiti te stvari s relativno lakoćom.

Neverovatno, ali svako novo sećanje koje stvorite pravi nove sinapse (moždane puteve) i jača postojeće, što pomaže u kratkotrajnom vraćanju memorije, kao i stabilizaciji raspoloženja.

6. Jače analitičke veštine razmišljanja

Da li ste ikada pročitali neverovatan misteriozni roman i sami rešili misteriju pre nego što ste završili knjigu? Ako je to slučaj, mogli ste da primenite kritičko i analitičko razmišljanje tako što ste zabeležili sve pružene detalje i sortirali ih da biste utvrdili „ko je to uradio“.

Ta ista sposobnost analiziranja detalja takođe dobro dođe kada se radi o kritici radnje; utvrđivanje da li je reč o dobro napisanom delu, da li su likovi pravilno razvijeni, da li se radnja odvija bez problema itd.

Ako ikada budete imali priliku da o knjizi razgovarate sa drugima, moći ćete jasno da iznesete svoja mišljenja, jer ste odvojili vreme da zaista razmotrite sve aspekte koji su u to uključeni.

7. Poboljšani fokus i koncentracija

U našem sumanutom internetu svetu, pažnju istovremeno usmeravamo u milion različitih pravaca dok svakodnevno obavljamo više zadataka.

U jednom petominutnom rasponu, prosečna osoba će vreme podeliti između rada na zadatku, provere e-pošte, ćaskanja sa nekoliko ljudi (putem četa, skajpa itd.), praćenja tvitera, nadgledanja pametnog telefona i interakciju sa saradnicima. Ova vrsta ponašanja slična poremećaju nedostatka pažnje, dovodi do porasta nivoa stresa i smanjuje našu produktivnost.

Kad čitate knjigu, sva pažnja usmerena je na priču – ostatak sveta jednostavno otpadne i možete se uroniti u svaki fini detalj koji upijate.

8. Bolja veština pisanja

Ovo ide ruku pod ruku sa proširenjem vašeg rečnika: izloženost objavljenim, dobro napisanim delima ima zapažen efekat na sopstveno pisanje, jer će posmatranje ritma, fluidnosti i stilova pisanja drugih autora uvek uticati na vaše pisanje.

Na isti način na koji muzičari utiču jedni na druge, a slikari koriste tehnike uspostavljene od prethodnih majstora, tako i pisci uče kako da pišu čitajući dela drugih.

9. Smirenost

Pored opuštenosti koja prati čitanje dobre knjige, moguće je da tema o kojoj čitate može doneti neizmeran unutrašnji mir i spokoj. Čitanje duhovnih tekstova može smanjiti krvni pritisak i stvoriti neizmeran osećaj smirenosti, dok je dokazano da čitanje knjiga o samopomoći pomaže ljudima koji pate od određenih poremećaja raspoloženja i blažih mentalnih bolesti.

10. Besplatna zabava

Iako mnogi od nas vole da kupuju knjige kako bi mogli da im dodaju komentare i prave „uši“ na stranicama, one mogu biti prilično skupe.

Za niskobudžetnu zabavu možete da posetite lokalnu biblioteku i uživate u slavi bezbrojnih tomova koji su tamo dostupni po ceni članarine. Biblioteke imaju knjige o svim temama koje se mogu zamisliti, a pošto rotiraju zalihe i neprestano dobijaju nove knjige, nikada nećete ostati bez materijala za čitanje.

Takođe na mreži postoji mnogo izvora sa kojih možete da preuzmete besplatne e-knjige, pa krenite u potragu za nečim novim za čitanje!

Postoji žanr čitanja za svakog pismenog čoveka na planeti, a da li se vaši ukusi kriju u klasičnoj literaturi, poeziji, modnim časopisima, biografijama, verskim tekstovima, knjigama za mlade, vodičima za samopomoć ili ljubavnim romanima, nešto postoji tamo da uhvati vašu radoznalost i maštu.

Odmaknite se na kratko od računara, otvorite knjigu i napunite dušu.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *