CVET DIVLJE RUŽE

Josa Buson

Sniženo!

460.00 RSD 660.00 RSD

Dodaj u listu želja
Podeli
Kategorija
Tagovi, ,

  Josa Buson (1716–1783) je veliko ime u istoriji haiku poezije u Japanu. Zajedno s Macuom Bašoom (1644– 1694), Kobajaši Isom (1763–1827) i Masuoka Šikijem (1867–1902), on čini veliku četvorku pesnika koji su najzaslužniji za razvoj ove vrste minijaturne lirike. Busonove pesme prevodili su na naš jezik Miloš Crnjanski, Petar Vujučić, Vladimir Devide, Dragoslav Andrić i drugi.

  Buson je po zanimanju bio slikar. Njegove pesme su, velikim delom, „objektivne skice“ prirode, slike slikane rečima koje poseduju čudesnu moć da u svesti čitaoca reprodukuju opevani prizor. Evo šta o knjizi izabranih haiku pesama „Cvet divlje ruže“ kaže Hiroši Jamasaki Vukelić, prevodilac s japanskog jezika i pisac nesvakidaš- njih komentara za svaku pesmu.

  „U nedostatku dobrih prevoda u inostranstvu, pa i kod nas, manje se zna o Busonu nego o njegovog velikom prethodniku Bašou. Moja želja je da ovim izborom malo ispravim tu nepravdu i da ga približim našim ljubiteljima poezije. Posebno mi je drago što se knjiga Cvet divlje ruže objavljuje u godini kad se slavi tristagodišnjica rođenja Josa Busona i što se, na taj način, i poklonici haiku poezije u Srbiji priključuju u obeležavanju tog velikog jubileja.“

  Autor

  Josa Buson

  Broj strana

  131

  Format

  13 x 20

  Povez

  meki

  Komentari

  Još nema komentara.

  Budite prvi koji će napisati komentar za “CVET DIVLJE RUŽE”

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *