RAŠOMON

Rjunosuke Akutagava

Sniženo!

900.00 RSD 1,210.00 RSD

Dodaj u listu želja
Podeli

  Prevod s japanskog i pogovor DANIJELA VASIĆ i DALIBOR KLIČKOVIĆ

   

  Zbirka Rašomon se sastoji od šesnaest reprezentativnih pripovedaka jednog od najvećih japanskih književnika − Rjunosukea Akutagave. Iako čine neveliki deo njegovog plodnog stvaralaštva, dovoljne su da čitaocima dočaraju umešnost ovog izvanrednog pisca.

  Akutagava majstorski koristi intertekstualni postupak da oživi teme i motive iz istočnjačke tradicije, kako bi izgradio duboko promišljene, psihološke portrete svojih junaka. Čitalac isprva stiče utisak da čita neku zanimljivu priču iz starina, a onda, prateći pisca koji zadire sve dublje u tamne strane čovekove duše, na kraju ostane duboko zamišljen nad sobom i nad pitanjem: Kakav je zapravo čovek?

  Akutagavine pripovetke poučavaju i opominju, ali ipak ostavljaju tračak nade u ljudsku vrednost. Pisac nagrađuje upornost, odanost i marljivost svojih junaka, ali istovremeno ne preza da ih kazni zbog pohlepe, sebičnosti, gordosti ili nedostatka skromnosti i entuzijazma. Stalno se bavi razotkrivanjem varljive prirode čovekovih ideala, koji su vredni samo dok se ne ostvare, a ne libi se ni da prizna da je i on sam, samo čovek, s istim onim manama koje zamera svojim junacima.

  Već naslovnom pripovetkom ove zbirke, „Rašomon”, Akutagava je obezbedio svoje mesto u japanskim, a kasnije i u svetskim književnim krugovima. Pripovetka se smatra temeljom Akutagavinog stvaralaštva jer predstavlja prototip njegovih kasnijih pripovedaka s istorijskim motivima. Na osnovu motiva iz ove, kao i iz pripovetke „U čestaru”, nastao je film Rašomon čuvenog japanskog režisera Akire Kurosave.

  Pripovetke iz zbirke Rašomon, dokazuju da je japanski književnik Rjunosuke Akutagava posedovao moć, ne samo da spoji tradicionalno i moderno, već da duh starina oživi kako bi ukazao na slabosti savremenog čoveka i podstakao ga da bude bolji, skromniji, hrabriji i časniji.

   

  Rjunosuke Akutagava (1892–1927) je jedan od najznačajnijih japanskih pisaca. Još kao mladić u Tokiju, gde je rođen, prepoznat je u književnim krugovima kao izvanredan prozni pisac. Na studijama engleske književnosti na Carskom univerzitetu u Tokiju, pokreće i uređuje časopis Nova misaona struja (Shinshicho), gde objavljuje svoju prvu pripovetku. Ubrzo se potpuno posvećuje pisanju. Njegov bogati opus obuhvata haiku poeziju, prozu i eseje, ali najplodniji deo ipak predstavljaju pripovetke, njih 150, koje odražavaju piščevo svestrano obrazovanje. Akutagava je poznavao istočnu tradiciju, ali i evropsku književnost XIX veka i psihologiju. Koristio je intertekstualni postupak tako što je klasičnim narativima dodavao psihoanalitičke elemente, te tako od njih stvarao bezvremene priče koje uče o čoveku. Kraj Akutagavinog života obeležava nastup duševnog rastrojstva. Nemoćan da se nosi sa životnim problemima, sve više zapada u tamu sopstvenog uma i na kraju svesno odlučuje da sebi oduzme život uzimanjem prekomerne doze sedativa. Kao priznanje ovom velikom piscu, 1935. godine je ustanovljena prestižna Akutagavina književna nagrada.

   

  Komentari

  Još nema komentara.

  Budite prvi koji će napisati komentar za “RAŠOMON”

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.