ŽENA U PESKU

Kobo Abe

Sniženo!

540.00 RSD 770.00 RSD

Dodaj u listu želja
Podeli
Kategorija

  Kobo Abe važi za jednog od poznatijih svetskih pisaca. Predstavnik je uzbudljive kosmopolitske grupe japanskih romanopisaca koji su se bavili univerzalnim temama života.U svom najboljem delu Žena u pesku, Abe primenjuje tehniku svojstvenu naučnoj fantastici, kojom postiže dramsku napetost, a razmatra i osnovna pitanja otuđivanja i identiteta pojedinca. Tako već i sam naslov svojom iskonskom simbolikom, sugeriše ženstvenost ili majku prirodu…

   

  Kobo Abe (1924–1993) je jedan od najpoznatijih i najprevođenijih japanskih pisaca širom sveta. U Japanu se njegovo delo smatra kosmopolitskim – čime se Abe posebno ponosi, pošto na sebe gleda kao na „čoveka bez rodnog kraja“. On je borbeni predstavnik današnjeg velegradskog života koji ne želi da se predaje sentimentalnoj i nostalgičnoj žudnji za prošlošću. Rođen je u Tokiju 1924, odrastao u Mukdenu – u vreme Mandžurskog incidenta imao je sedam godina – sve dok se nije vratio u Tokio da bi se pripremao za poziv lekara, sledeći primer svoga oca. Do 1948, kada je Abe diplomirao na Medicinskom fakultetu Tokijskog univerziteta, otac mu je već umro, i mladi književnik je odlučio da se posveti književnosti umesto da postane lekar. Ubrzo je počeo da privlači pažnju svojim pripovetkama u Kafkinom stilu, iako njegova dela otkrivaju duboku filozofiju i društvene obzire, on je u suštini ostao veoma inventivan književni eksperimentalist.
  Njegova najčuvenija dela su Žena u pesku, gde je laboratorija za njegove eksperimente peščana jama, a u ostalima usamljeni, lavirintski velegrad – Tokio ili bilo koja metropola, Lice drugog, stravično unakažen čovek nosi masku da bi osvojio sopstvenu ženu koja se otuđila; Uništena mapa, detektiv, junak romana, gubi svoju poznatu masku ličnosti dok kroz prljavi svet podzemlja traga za osobom nestalom u velegradu, Čovek Kutija , obiluje prikazima gradskog đubrišta, u kojem neki ljudi nastoje da se zaštite od opasnih „drugih lica“, sakrivajući se pod ljušturom anonimnosti.

  Autor

  Kobo Abe

  Broj strana

  230

  Format

  13 x 20

  Povez

  meki

  Komentari

  Još nema komentara.

  Budite prvi koji će napisati komentar za “ŽENA U PESKU”

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *